Hösten 2009, då familjen Håkansson tog över Sövde Musteri, fanns en stark vision att göra Sveriges första calvados (åtminstone den första lagligt tillverkade). Tanken var att göra en skånsk calvados till 100% gjord på traktens äpple. 

Några tusen liter must av äpple från villaträdgårdar i hela Skåne sattes på jäsning och fick långsamt och helt naturligt fermenteras till en torr cider av fransk/engelsk typ. 

När cidern var färdigjäst skickades den till Nils Oscars bryggeri i Nyköping för destillering. Kort därefter mottog vi 250 liter eau de vie (olagrad äpplesprit), vilken lades på ekfat för lagring. Den första skånska calvadosen bestående av hundratals olika äpplesorter var född. 

Eftersom calvados är ett skyddat namn av fransmännen kallar vi vår dryck för äppledestillat, men tillverkningen är i stort sett densamma. Skillnaden är att man i Frankrike använder cideräpple som är små, sura och oätliga, vilket bidrar till en cider med mycket tanniner. Den cider vi får fram i Sövde är friskare, mildare, lite syrligare och påminner mycket om den cider man tillverkar i Baskien. Genom att använda must med mycket fruktkött, får vi dock fram en tanninrik cider med en komplex och elegant smak. Resultatet efter destillering blir vårt helt unika äppledestillat, som efter ekfatslagring har en tydlig karaktär av mogna äpplen samt nyanser av vanilj, smörkola och torkad frukt. 

Hösten 2013 installerade vi en egen kopparpanna från Arnold Holstein i Tyskland och byggde ett litet äppledestilleri. Vi är stolta över att producera ett svenskt äppledestillat från äpple till flaska helt utan mellanhänder. Destillatet innehåller hundratals olika äpplesorter, allt från tidiga Transparant Blanche till sena vinteräpplen som Cox, Ingrid Marie och Belle de Boskoop.

Vi låter vårt äppledestillat mogna sakta på olika ekfat så som gamla sherry, portvin- och muscatvinsfat. Istället för att sträva efter att göra varje årgång likadan låter vi den få sin egen karaktär beroende på årets äppleskörd och vilken tunna den har lagrats på, sk "single cask". Precis som en fin cognac eller whisky måste lagringen få ha sin tid.

Läs mer under ”alkoholsortiment” och håll gärna utkik på vår hemsida eller på Facebook för att följa utvecklingen av våra alkoholprodukter.