Från den sista lördagen i augusti till vår julmarknad den sista lördagen i november tar vi emot årets skörd av äpple. Alla är välkomna att lämna sin frukt. Vi tar emot alla äpplesorter, men det är viktigt att frukten är mogen. Lättast kontrollerar man detta genom att skära äpplet och titta på kärnorna, som ska vara bruna. Det går också bra att lämna ätbar fallfrukt och frukt med mindre stötskador. 

När du kommer till Musteriet med din frukt, stannar du till vid vågen där vi väger din frukt och sorterar bort eventuellt skadade äpplen. Tänk på att inte ha för tunga lådor, du måste själv kunna bära dem till vågen.

Lämnar du äpple betalar du endast för mustningen, alltså pressning, pastörisering (upphettning av musten för hållbarhetens skull) och tappning på flaskor. Du betalar då ett reducerat pris jämfört med om du köper must utan att lämna äpple.

Det går 2 kg äpple till 1 liter must (1,3 kg äpple per 65 cl flaska). All frukt blandas efter sötma, arom och syrlighet för bäst slutresultat.

Du får ett kvitto på hur mycket frukt du lämnat in och kan hämta ut dina flaskor fram till 1 augusti året efter eller så hämtar du direkt ut dina flaskor i butiken, som källarsvalt lagrats en tid och mognat. Vår goda must håller sig minst ett år när den förvaras svalt och mörkt.

Öppnad flaska håller sig ca en vecka i kylskåp.